Gå til indhold
Søg

Podcast

Podcasten PÆDAGOGISKE EKSPERIMENTER giver et indblik i erfaringer og læring, der er opstået i forbindelse med en række forsøg lavet i det science-pædagogiske forskningsprojekt NAVADA.

I de første programmer fokuserer podcasten på ét konkret eksperiment og interviewer pædagoger og forskere for at uddrage læringer, erfaringer og erkendelser, som alle, der beskæftiger sig med børn, kan bruge i det daglige for at understøtte børnenes naturligfaglige nysgerrighed på, hvordan verden hænger sammen.

Produceret af Podads for Københavns Professionshøjskole.

Afsnit

  1. "Børnene bestemmer"

    Hvad sker der, hvis de voksne følger børnenes nysgerrighed og lader dem vælge, hvad der er spændende at undersøge, når institutionen er på udflugt i naturen?

    Det pædagogiske personale fra den integrerede institution Natur og Skovbørnehuset i Rønne har lavet et eksperiment, hvor de voksne lader børnene vælge hvad, hvordan og hvorfor noget skal undersøges på en række udflugter i naturen.

    Pædagogernes rolle har været at følge børnenes naturlige nysgerrighed og bruge det som udgangspunkt til at skabe naturvidenskabelig viden.

    Det er der kommet en række konkrete erkendelser og læringer ud af, som pædagoger og forskere bag projektet deler ud af i dette afsnit.

    Medvirkende: Charlotte Kjær, Hanne Fisher Bech og Katrine Dahl Madsen

    Vært og redaktør: Christian Frederiksen

  2. Glæden ved matematik!

    Vuggestuebørns glæde ved matematik og generelle forståelse for, hvordan verden hænger sammen, har stor indflydelse på, hvordan de klarer sig senere i folkeskolen og på videregående uddannelser.

    Derfor har pædagoger og forskere tilknyttet det science-pædagogiske forskningsforsøg NAVADA eksperimenteret med, hvordan de kan understøtte og udvikle børnenes naturlige matematiske opmærksomhed.

    Det er der kommet en række konkrete erkendelser og læring ud af, som pædagoger og forskere bag projektet deler ud af i dette afsnit.

    Medvirkende: Rikke Bechmann, Michael Wahl Andersen og Anne Lund Christensen

    Vært og redaktør: Christian Frederiksen

  3. Slip voksenkontrollen

    Når børn skaber deres egne erfaringer i naturen, er det med til at danne dem og klæde dem på til at tage stilling til den omverden, de er en del af. men erfarings-skabelse kræver tid, plads og langsommelighed, så hvordan skaber man den gode ramme, som understøtter børnenes naturlige nysgerrighed, uden at man blander sig for meget og fratager børnene initiativet?

    Det har det pædagogiske personale fra den integrerede institution Søstjernen i Rønne, sammen med forskere fra Københavns Professionshøjskole, lavet en række forsøg for at undersøge.

    Eksperimentet har skabt en række konkrete erkendelser og læringer, som pædagoger og forskere bag projektet deler i dette afsnit.

    Medvirkende: Marta Thorsen, Charlotte Rasmussen, Michael Wahl Andersen, Nanna Jordt Jørgensen

    Vært og redaktør: Christian Frederiksen
    Produceret af Podads for Københavns Professionshøjskole

  4. Eksperimenter som en del af hverdagen

    Hvordan kan vi give plads til børnenes nysgerrighed uden at lade hverdagens faste og vante rutiner stå i vejen?

    I den integrerede institution Lundsgade har pædagogerne arbejdet med at lade børnenes tempo og interesser lede aktiviteterne. Med et fokus på processerne, bliver man ofte ført andre steder hen end forventet og der kan opstå læringsprocesser for både børn og voksne, som ellers kunne være blevet overset i hverdagens faste rammer.

    I dette afsnit dykker vi ned i erfaringerne, hvor blandt andet dedikeret refleksionstid og en tryg kultur, hvor det er okay at fejle, har været afgørende, for at kunne gøre eksperimenter til en del af hverdagen.

    Medvirkende: Tina Aagaard, Anika Sandbeck
    Vært og redaktør: Mille Sjøgren

  5. Langsommelighed og ro skaber naturdannelse hos de små

    I den integrerede institution 100 Meter Skoven på Østerbro har pædagogerne undersøgt, hvordan ro, forudsigelighed og gentagne naturoplevelser kan skabe en dybere følelsesmæssig forbindelse til naturen hos de mindste børn.

    I afsnittet dykker vi ned i hvordan pædagogerne har gjort nye opdagelser om betydningen af at sænke tempoet og give børnene tid til at sanse og udforske omgivelserne i deres eget tempo. Erfaringerne viser, hvordan enkle gentagelser og rolige rammer kan åbne for en stærkere tilknytning til naturen – selv hos de allermindste.

    Medvirkende: Dorthe Weismann, Stine Søndergaard, Michael Wahl Andersen

    Vært og redaktør: Mille Sjøgren

  6. Hvordan skaber vi omsorg for naturen i pædagogisk praksis?

    I Den Grønne Kastanje på Østerbro har pædagogerne sammen med otte børnehavebørn udforsket et vigtigt spørgsmål: Hvordan lærer børn egentlig at passe på naturen?
    Hvad gør man, når børn vil klatre i træer? Er det en naturlig del af legen, eller risikerer vi at skade naturen? Denne undren blev afsæt for et eksperiment, hvor pædagogerne undersøgte, hvordan man kan balancere børns lyst til at udforske med en dybere forståelse for naturens sårbarhed.
    I afsnittet møder vi også Liselotte, der står midt i et pædagogisk paradoks: Skal vi tage naturen med hjem for at lære af den tæt på – eller lade den være og studere den på afstand?
    Det viser sig, at børnene selv har overraskende refleksioner om emnet, som udfordrer vores traditionelle måder at tænke pædagogik og natursyn på.
    Lyt med og få inspiration til, hvordan vi kan skabe større respekt og omsorg for naturen – uden at bremse børns nysgerrighed og leg.

    Medvirkende: Tejs Møller, Liselotte Christoffersen
    Vært og redaktør: Mille Sjøgren

  7. Hvordan kan lyde i naturen skærpe børns selvværd og naturforståelse?

    I Mikkelborg Udflytterbørnehave har pædagogerne Mie og Editha sat gang i et eksperiment, der undersøger, hvordan skovens lyde kan påvirke børns opmærksomhed, ro og selvforståelse.
    Børnene blev lydforskere for en dag – og i stedet for at lege, som de plejer, skulle de stoppe op og lytte. Hvordan lyder det, når vinden danser gennem grenene? Hvad sker der, når vi giver os tid til virkelig at høre efter?
    Forsker Katrine Dahl Madsen deler sin viden om, hvordan lydopmærksomhed ikke kun skaber en stærkere forbindelse til naturen, men også kan gøre børn mere trygge i sig selv. For når børn får øje – eller rettere øre – på lydene omkring sig, opdager de også, at de selv er en del af noget større.
    Lyt med og bliv klogere på, hvordan naturens lyde kan skabe ro, nærvær og styrket selvværd hos børn.

    Medvirkende: Katrine Dahl Madsen, Mie Olsen, Editha Bergmann
    Vært og redaktør: Mille Sjøgren